O nás Vlož službu Vlož akci v ČR Vlož ubytování Vlož zajímavost
 
 

Olomoucké tvarůžky


Technické zajímavosti

výlety Hanácko


Olomoucké tvarůžky, někdy také nazývané olomoucké syrečky jsou druhem měkkého zrajícího sýra.

Vyrábějí se v Lošticích v Olomouckém kraji a vyznačují se silnou vůní až zápachem a žlutou barvou. Tvarůžky jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí, která je závislá na stupni prozrálosti a může se pohybovat v rozmezí od jemné až po zřetelně výraznou, a tvoří neodmyslitelnou část české kuchyně.
Tvarůžky se vyrábějí z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné konzervační látky.
Olomoucké tvarůžky jsou díky velmi nízkému obsahu tuku (kolem 1%) vhodné pro dietetickou stravu.

Výlety s dětmi
Návštěva muzea olomouckých tvarůžků v Lošticích
Nejstarší ověřené zmínky, týkající se výroby tvarůžků, pocházejí z 16. století, přičemž již tehdy pravděpodobně představovaly tehdejší běžné jídlo. V průběhu staletí si uchovaly pevné místo na jídelníčku (nechyběly ani na stole Rudolfa II.). Původně byly vyráběny podomácku v obcích kolem Olomouce až do 19. století a nazývaly se selské tvarůžky. Olomoucké se jim začalo říkat, protože se prodávaly na Olomouckých trzích. Poté se hlavní část výroby přesunula do Loštic. Zdejší produkce je spojena s Josefem Wesselsem a ještě více s jeho synem Aloisem, který po roce 1892 převzal manufakturu a přeměnil ji v továrnu. Rodina Wesselů se postupem času stala největším výrobcem tvarůžků a časem vytlačila místní konkurenci a stala se největšími výrobci v České republice. Alois Wessel dal jako věno svým dcerám továrny. Každá měla svoji. Jedna měla iniciály AW a druhá JD po zeti Jaroslavu Dubském. Později si vzájemně konkurovaly.