O nás Vlož službu Vlož akci v ČR Vlož ubytování Vlož zajímavost
 
 

Výroba cukru


Technické zajímavosti

výlety Česká Kanada


Roku 1829 založili bratři František a Tomáš Grebnerovi cukrovar na řepu v Kostelním Vydří u Dačic. Pro úmysl vyrábět cukr z cukrové řepy získali osvíceného majitele dačického panství hraběte Karla Dalberga. Grebnerové nebyli v oboru začátečníky. S rozvíjejícím se řepným cukrovarnictvím se seznámili v Německu a ve Francii. Na Dalbergovo dačické panství přišli s přesvědčením, že výroba cukru přispěje k rovzoji průmyslu a ke zlepšení výživy nejen zde, ale v celé habsburské monarchii. Cukrovar v Kostelním Vydří měl roční kapacitu pět tisíc tun řepy. Grebnerové ale brzy poznali, že podnebí na Dačicku i půda v okolí nejsou pro pěstování cukrové řepy vhodné. Malou úrodu cukrovky doplňovali sirobem vyráběným z brambor. Po čtyřech letech, v roce 1833, se však museli smířit s osudem – výroba cukru v Kostelním Vydří byla zrušena.

Výroba kostkového cukru v Dačicích trvala pouhých devět let. Roku 1852 byla úpadková rafinerie zrušena. Radovo autorství vynálezu kostkového cukru bylo záhy zapomenuto. Téměř šest příštích desetiletí byl považován za "otce" sladké kostky kdekdo. Teprve v 30. letech našeho věku prokázal historik cukrovarnictví R. E. Grottkas naprostou nepopíratelnost Radova prvenství.